DEZE CURSUS IS VOLGEBOEKT!
6 lessen verdeeld over 12 weken, gegeven door meerdere docenten

In deze cursus ga je echt de diepte in. We gaan veel lezen en werk van andere schrijvers analyseren zoals Ali Smith, Jonathan Safran Foer, Augustín Fernándes Mallo, Helle Helle, Lydia Davis, Ben Lerner, Sanneke van Hassel, Carmen Maria Machado, Gijs Wilbrink, Lesley Nneka Arimah, Cynan Jones, Leonieke Baerwaldt, Mariken Heitman, Renée van Marissing, Valentijn Hoogenkamp. We bespreken de structuur van het korte verhaal en de structuur van de roman en we kijken naar de Aristotelische poetica versus het gewaagde experiment en alles daartussenin of erbuiten.

Heb je al eens een cursus bij ons gevolgd zoals bijvoorbeeld ‘Van fragment naar kort verhaal’ of een schrijfcursus ergens anders, en wil je echt dieper in het schrijven duiken, omdat je ervan houdt, omdat je het serieus neemt, voelt dat ‘het in je zit’, schrijf je dan in voor deze cursus. Wil je dat overleggen, mail ons dan.

Zoals altijd krijg je korte opdrachten die je pen scherpen en je fantasie uitdagen. Er wordt gewerkt aan woordkeuze, metafoor, ritme, personage, vorm versus inhoud, perspectief, stijl, dialoog, tekst en subtekst en nog veel meer aspecten waar je keer op keer mee te maken krijgt bij het schrijven. We kijken op dieper niveau wat voor invloed je keuzes op het werk hebben.

Hoe kies je je onderwerp en hoe schrijf je precies dat wat je wilt schrijven? De opdrachten bestaan uit gerichte schrijfoefeningen tijdens de les. Zo’n oefening kan een fragment opleveren dat het begin is van een groter geheel (een gedicht, een ultrakort verhaal, een langer kort verhaal). Ook krijg je opdrachten mee naar huis, waarvan het resultaat de volgende les besproken wordt. Je schrijft vanuit diverse perspectieven en over verschillende onderwerpen. 

Uiteindelijk kies je en werk je toe naar een groter geheel. Dat kan een serie zijn of een verhaal/verhalen, of het begin van een roman, of misschien schrijf je iets wat nog niet is uitgevonden, In elk geval heb je aan het einde van de cursus echt iets tastbaars in handen. Tijdens de besprekingen van het werk zal je stijl of onderwerp zich uit het geschreven materiaal destilleren. Je oefent je in het geven en ontvangen van gefundeerde kritiek op het binnen de cursus geschreven werk van jezelf en je medecursisten.

De intensieve schrijfcursus is een goede cursus voor gemotiveerde beginners en gevorderden en biedt voor ieder een flink palet aan schrijftechnieken. Voor deze cursus heb je de tijd nodig.

Verdiepende vervolgcursus proza (6 lessen verdeeld over 12 weken).
Data: 18 januari, 1, 15 februari, 8, 22 maart en 5 april 2023
Docenten: Anne Büdgen, Gijsje Kooter en/of Leonieke Baerwaldt.
Tijd: Woensdagavonden van 19.30 – 22.00 uur
Plaats: Savannah Bay, Telingstraat 13 in Utrecht

Heb je interesse, schrijf je dan hier in voor een cursus.