IN HET NIEUWE JAAR! 

10 lessen verdeeld over 5 maanden, gegeven door 5 docenten

Deze estafette-cursus wordt gegeven door Anne Büdgen, Elke Geurts, Gijsje Kooter, Gijs Wilbrink en Leonieke Baerwaldt. In deze persoonlijke cursus werk je, naast het schrijven van fragmenten, aan korte opdrachten die je pen scherpen en je fantasie uitdagen.

Van klein naar groot 
Anne Büdgen zal op 31 januari 2024 beginnen met extra aandacht voor het fragment en hoe je veel zegt in weinig woorden maar ook hoe je het fragment uitbouwt tot iets groters. Er komen verschillende genres aan bod. Je gaat je hierin oefenen middels kleine opdrachten en die toepassen in je proza. Hierdoor ontwikkel je een stem/een verteller/het personage. 

Dat wat je niet vertelt
Elke Geurts gaat het hebben over dat wat je vaak vertelt en hoe je dat vertelt maar ook wat je juist niet vertelt (het schaduwverhaal). Met jou zoekt ze naar waar jouw meest intrigerende verhaal zit.

Met zoveel woorden
Gijsje Kooter gaat werken aan dialoog en opbouw. Wat maakt een gesprek legendarisch? Vang je wel eens iets waar je onmiddellijk een heel leven achter vermoedt. Hoe spreken je personages, hoe handelen ze (niet), wat valt ze op en vooral: wat beweegt ze? Dit alles houdt natuurlijk verband met wat je wilt vertellen en hoe je dat het beste kunt vertellen. Je werkt toe naar de eerste versie van een verhaal. En hoe zet je zo’n verhaal dan in, waar begin je zodat je alleen nog maar wilt weten hoe het verder gaat, met uitleg hoe de klassieke structuur van een verhaal in elkaar zit.

Maak de meesterverteller in je los
Gijs Wilbrink schreef De beesten, een nu al legendarisch boek. Een stem vertelt een verhaal. Die stem vindt van alles van alles, maar je weet niet wie het is. Pas later in het boek kom je erachter wie het verhaal (deels) vertelt. 

Bloed, zweet en tranen
Leonieke Baerwaldt neemt het stokje over. Zij gaat aantonen hoe je een verhaal beter kan maken. Je gaat knippen, schuiven, schrappen, schikken, puzzelen en poetsen. Je krijgt handreikingen waar je de rest van je schrijversbestaan profijt van zult hebben. Bekijk het verhaal vanuit een heel ander perspectief, leer hoe je je eigen tekst als grondstof kunt gebruiken en zie wat er allemaal mogelijk is!

De schrijfcursus is een goede cursus voor beginners en gevorderden en biedt een flink palet aan schrijftechnieken. Je bent ongeveer 3 uur per week kwijt aan huiswerk.

Enthousiast geworden? Schrijf je hier in voor deze cursus.


Leonieke Baerwaldt  is geboren in 1985 en studeerde filosofie en literatuurwetenschappen. Ze publiceerde o.a. op Papieren Helden, Hard//hoofd, De Revisor, NRC en in Kluger Hans en debuteerde met
Hier komen wij vandaan dat genomineerd werd voor de Libris Literatuurprijs 2022.

wnjgdahjbxn6nzldctcz
Foto auteur: Neeltje Anita de Rover voor Papieren Helden.